Openingstijden: ma-vr 8.00 - 16.00

Afscheiding tuin buren: Regels + Inspiratie

Schrijver

Bas van de Wiel

Onderwerp Tuin
Gepubliceerd op

16 augustus 2023

Privacy in de tuin. Wie wil dat nou niet? Dit kun je op verschillende manieren voor elkaar krijgen. Maar hoe zit het precies met de buren? Wat zijn de regels? En welke mogelijkheden zijn er allemaal? 

Er zijn veel verschillende mogelijkheden als het gaat om tuinafscheidingen. In dit artikel bespreken we verschillende soorten tuinafscheidingen, delen we ideeën en tips, en bespreken we ook de belangrijke regels en overwegingen over erfafscheidingen.

Inhoudsopgave

  1. Soorten afscheidingen
  2. Erfafscheidingsregels
  3. Waar op letten bij kopen van een schutting als tuinafscheiding?
  4. De kosten voor het afscheiden van je tuin voor de buren

1. Soorten afscheidingen

Erfafscheidingen zijn er in allerlei vormen, soorten en maten, naast houten schuttingen in allerlei uitvoeringen, er zijn schuttingdelen uit wilgentenen, composiet, bamboe, aluminium maar ook natuurlijke erfafscheidingen zoals struiken en bomen. 

Andere natuurlijke materialen zoals breukstenen worden veelal verwerkt in steen- of grindkorven die afhankelijk van de afmetingen van de gebruikte stenen mede de sfeer en uitstraling bepalen in je tuin. Gemetselde muren met natuursteen, baksteen of beton stapel stenen vormen weer een groep apart. Maar afhankelijk van het gekozen materiaal heb je meer of minder privacy, is het plaatsen eenvoudig of aan regels gebonden. 

Tuin-/erfafscheiding ideeën

Zoek je voor je tuinafscheiding natuurlijke materialen en een duurzame oplossing, die gemakkelijk te plaatsen en onderhoudsvrij is? Dan zijn grindschuttingen, grindkorven, steenschuttingen of steenkorven een goede keuze. Ze sluiten door de vulling bijvoorbeeld goed aan bij de kleurstelling, sfeer en uitstraling van je tuin.

A) Grindschuttingen als erfafscheiding

Grindschutting als erfafscheiding

Grindschuttingen zijn ca. 4 cm dik en meestal gevuld met kleine breuksteen of grind 8-16 mm. Maar ook andere materialen zijn mogelijk, bv. perzikstenen, bierdoppen, kurken van wijnflessen, gebroken dakpannen, kortom dat wat jij als uitstraling wilt in je tuin.

Ze zijn goed tussen schuttingdelen van andere materialen (hout, composiet, gemetselde penanten etc.) te verwerken. Ze zijn eenvoudig zelf te plaatsen en bieden maximale privacy omdat je er niet doorheen kunt kijken. 

B) Steenschuttingen als erfafscheiding

steenschutting als erfafscheiding

De steenschutting is een product waar je grove breuksteen van 40-80 mm in kunt verwerken. Dit geeft gelijk een stoerder en robuuster uiterlijk aan je tuin. Door de steenschutting te combineren met bijvoorbeeld een betonnen schutting geeft dit het beste van twee werelden, namelijk een onderhoudsvrije oplossing en de privacy waarnaar je op zoek bent. Door de ‘oren’ aan het product is het eenvoudig zelf te plaatsen en na het vullen heb je direct resultaat.

C) Grindkorven als erfafscheiding

Grindkorven als erfafscheiding

Grindkorven zijn net als de grindschutting uitgevoerd met een fijn binnengaas en daarmee geschikt voor vulling materiaal van 8-16 mm. Omdat ze 10 cm dik zijn, zijn ze ook geschikt voor een iets grotere maat stenen, namelijk 16-32 mm.

Net als bij de grindschutting geniet je van maximale privacy bij dit product. Een bijkomend voordeel is dat de palen voor de stabiliteit in de korf verwerkt zijn en daarmee niet meer zichtbaar zijn. Je maakt hiermee gemakkelijk een langere wand van verschillende korven achter elkaar.

D) Steenkorven als erfafscheiding

Steenkorven als erfafscheiding

De steenkorf wordt meestal gevuld met een breuksteen of keien met een afmeting van 40-80 mm. De steenkorf kan gemakkelijk uit één deel 2 m hoog gemaakt worden. De steigerbuizen voor de stabiliteit zitten in de steenkorf en zijn na het vullen met stenen niet meer zichtbaar. Hij geeft maximale privacy en kan ook dienen als ondersteuning van het dak van bijvoorbeeld een carport of overkapping. De steenkorf kan dus ook worden toegepast wanneer er constructieve eisen worden gesteld aan de (erf)afscheiding.

2. Erfafscheiding regels

Bij het plaatsen van een erfafscheiding dien je rekening te houden met lokale of gemeentelijke regels. Kijk even op de site van de gemeente waar jij woont voor lokale regels of neem contact met ze op. Als je de erfafscheiding op of tegen de erfgrens wilt plaatsen is het verstandig om daar met de buren afspraken over te maken.

Burenrecht erfafscheiding

Als je een erfafscheiding op de erfgrens plaatst dan is deze van de buren en van jou. Het is wellicht een idee om samen een nieuwe schutting te kopen en te onderhouden. Wanneer je dit samen doet zijn jullie beiden eigenaar en kunnen er geen aanpassingen worden gedaan zonder dat de ander het daarmee eens is. 

Voordat je een schutting gaat plaatsen is het handig om te weten waar de erfgrens / lijn is. Dit kun je terugvinden via het kadaster. Heb je twijfels? Vraag het dan voor de zekerheid even na bij de gemeente.

Hoe hoog mag je een schutting bouwen op de erfgrens met de buren?

Afhankelijk van lokale regels mag een erfafscheiding naast of achter het huis niet hoger dan 2 meter zijn. Voor het huis mag de schutting niet hoger zijn dan 1 meter. 

Ook hangt de hoogte af van de plek waar de erfafscheiding wordt geplaatst, zo mag een schutting of korf bijvoorbeeld geen blokkade zijn voor het verkeer en mag het uitzicht niet belemmerd worden. Wanneer je wil afwijken van deze voorschriften dien je hiervoor een vergunning aan te vragen, check daarom altijd voordat je gaat bouwen met de gemeente om problemen te voorkomen. 

Schutting op eigen grond: Wat mogen de buren?

Als je de erfafscheiding op je eigen grond wil zetten, dien je zelf alle kosten voor de koop, het plaatsen en onderhoud te dragen. Jij bent dan namelijk volledig eigenaar van de erfafscheiding. Je hoeft de buren niet om toestemming te vragen, maar het is wel handig om ze van tevoren te vertellen wat je van plan bent. Let er ook op dat je hier voldoet aan de plaatselijke regels met betrekking tot de hoogte en uitvoering zoals eerder vernoemd. De website van de gemeente geeft daar meestal wel antwoord op of neem contact met ze op.

Waar moet je op letten bij het kopen van een schutting als tuinafscheiding?

Bij het kopen van een schutting of erfafscheiding kun je de volgende punten meenemen bij het maken van een keuze:

Misschien heb je na het lezen van de voorgaande punten zelf nog aanvullingen. Neem deze zeker mee in het maken van je plannen.

De kosten voor het afscheiden van de tuin voor je buren

De kosten van een schutting of tuinafscheiding zijn afhankelijk van de gekozen oplossing. Er zijn erg veel verschillende materialen en oplossingen voor erfafscheidingen.

Daarnaast is het ook afhankelijk op welke ondergrond de erfafscheiding wordt geplaatst. Bijvoorbeeld op zandgrond is dat een stuk eenvoudiger dan op een ondergrond die recentelijk is opgehoogd of welke nog vol zit met wortels.

Zelf plaatsenLaten plaatsen
Bij zelf plaatsen heb je de volgende kosten die jij of jij en je buren gaan maken:

1) Aanschaf van de schuttingdelen, palen, bevestigingsmaterialen.
2) Materiaal voor de fundering. Denk aan gebroken puin, beton, oude tegels, snelbeton, etc.
3) Gereedschap zoals schoppen, waterpas, grondboor, schroef- machines, hamers etc.
4) Huur van grondwerkmachines of het uitbesteden van het grondwerk.
5) Afvoer van oude schutting en andere materialen. Bij de milieustraat mag je
tegen een geringe vergoeding materiaal weggooien.


Omdat je je eigen uren er in stopt is het zelf plaatsen bijna altijd goedkoper.
Bij het laten plaatsen dien je rekening te houden met het volgende:

1) Aanschaf van de erfafscheiding. Let er op dat alle kosten
(naast de erfascheiding ook de fundering en bevestigingsmaterialen)
zijn meegenomen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
2) Een ploeg die de erfafscheiding komt plaatsen. Dit kan het bedrijf zijn waar je de erfafscheiding hebt gekocht.
3) Container voor de afvoer van oude schutting(en) of grond.



Deze manier van werken is altijd duurder dan dat je het zelf doet. Een hovenier zal
gemiddeld rond de €50,- per uur zitten. 

Jouw tuin, jouw ideeën, onze producten

Sommige mensen noemen de tuin het verlengde van hun woonkamer. Een plek waar je met familie en vrienden samen kunt zijn. Gard & Care ontwikkelt en produceert al meer dan 15 jaar stijlvolle schuttingen, grindkorven, steenkorven en haarden. We hebben leren luisteren naar de behoefte van jou als klant en leren vertalen wat er van waarde is in jouw tuin.

Heb je hulp nodig bij het maken van je keuzes? Of wil je graag meer informatie over hoe je jouw tuin kan afschermen van de buren? Wij bij Gard & Care helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons. Wij reageren binnen 24 uur, altijd! We laten je graag vrijblijvend weten hoe wij jouw ideeën voor jou kunnen realiseren.

Neem zeker eens een kijkje op onze inspiratiepagina of onze catalogus. 

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details